Vælg det rette rystebord eller rysteinkubator til din applikation

Cirkulært rystebord – Platformsrystebord -Bakterievækst -MaxQ rystebord -Rysteinkubator -Rystebord med køl -Stabelbart rystebord -Bordmodel -Gulvmodel

Indledning
Rysteborde eller rysteinkubator anvendes i næsten alle laboratorier. De gemmer sig i hjørnerne i fælles laboratoriet, deler fremtrædende pladser på laboratoriebordene, står i gangarealer og ryster , alt imens kulturer vokser i takt med forskningsarbejdet. Rysteborde er så almindelige, at man ikke tænker på dem, lige ind til de stopper med at fungere, eller man skal indrette et nyt laboratorium, for så kan valget af et nyt rystebord blive noget af en udfordring. Hensigten med denne artikel er at guide dig gennem processen ved at besvare vigtige spørgsmål, der vil gøre udvælgelsen nemmere og sikre, at du køber det rette rystebord, der kan opfylde dine behov mange år frem.

Vigtige spørgsmål man bør stille sig selv, før man begynder at søge efter rystebord eller rysteinkubator!

1) Hvor meget plads er der til rådighed? Skal rystebordet placeres på bordet eller på gulvet? Der er mange forskellige valgmuligheder til rådighed som passer eksempel  Erlenmeyer-kolber, mikrobrøndplader, bægre, skilletragte og centrifugerør.
2) Hvilke temperaturområder er der brug for? Et cirkulært rystebord tilbyder et bredt spektrum af temperaturer for at opfylde specifikke vækstkrav – fra kølemodeller, der går ned til 4 °C for applikationer til proteinekspression, til højtemperaturenheder, der går op til 80 °C for vækst af termofiler.
3) Hvilke rystehastigheder er der brug for? Nogle modeller kan ryste helt ned til 15 o/min for langsomme pletapplikationer og gå helt op til 500 o/min. Hastighedsområder varierer alt efter brugergrænsefladetyper (analog eller digital) eller har hastighedsbegrænsninger, samt hvis de fx er stablet.
4) Hvilken type prøver har man brug for at ryste? Der er en bred vifte af klemmer til rådighed for Erlenmeyer-kolber, skilletragte, mikrobrøndplader, bægre og reagensglas. Til specielt formede enheder som volumetriske kolber og medieflasker fås justerbare platforme med ruller, der holder dem på plads. For langsomme hastighedsapplikationer under 250 o/min fås selvklæbende måtter og bånd til forskellige prøvestørrelser. Det er vigtigt at liste alt det udstyr, du ønsker at ryste.
5) Skal du ryste én størrelse prøver eller flere? De fleste producenter tilbyder dedikerede platforme, der er udviklet til at ryste kun én prøvestørrelse som fx en 500ml kolbe. Disse platforme giver maksimal kapacitet og leveres med klemmer installeret i modsætning til universalplatforme, der giver maksimal fleksibilitet, hvis man bruger en blanding af forskellige størrelser udstyr på en enkelt platform. Universalplatformen leveres med mange monteringshuller, så man kan tilføje og udskifte klemmer og reagensglasstativer, som man ønsker.
6) Hvor mange prøver af en given størrelse der er brug for at ryste på én gang? Det kan diktere, hvilken størrelse rystebord man skal overveje. Nogle producenter tilbyder kreative løsninger som et rystebord, der kan rumme flere størrelser af platforme eller platforme, der kan stables for at give dobbelt kapacitet uden at optage mere plads.
7) Hvor meget vægt skal der på rystebordet? Alle rysteborde har vægtgrænser for maksimal ydeevne. Overvej et rystebord med en tredobbelt excentrisk drev. Tredobbelt excentrisk drev tillader håndtering af tunge prøvemængder modsat rysteborde med kun en enkelt excentrisk drivmekanisme.
8) Hvor vigtige er hastighed og temperaturnøjagtighed? Er de meget vigtige, skal man overveje digitale rysteborde, da de er mere præcise. Data vises på en LED-skærm i modsætning til analog styring. Denne funktion kan være vigtig, hvis repetition er påkrævet.
9) Hvor mange mennesker skal bruge rystebordet? Hvis flere personer bruger rystebordet i laboratoriet, kan det være en fordel at købe yderligere platforme for hurtige prøveskift. Hvis den ene forsker dyrker bakterier i et centrifugeglas, og en anden dyrker gærkulturer i Erlenmeyer-kolber, kan det spare kostbar tid, hvis man har hver deres klemmer/klamper fastgjort til forskellige platforme.
10) Hvad er dit budget? Rysteborde varierer i pris fra få tusinde kroner til mange over hundrede tusinde kroner for store stabelbare rysteinkuabtorer.

Når behov spørgsmålene er besvaret, kan man kigge mere på de grundlæggende typer af cirkulære rysteborde, der er tilgængelige på markedet i dag og deres applikationer.

Åbne cirkulære rysteborde til bord

De åbne rysteborde har ingen temperaturkontrol, så de er ideelle til protokoller, som kun kræver stuetemperatur som farvning, opløselighedsundersøgelser, ekstraktionsprocedurer, og vaskeprocedurer. Disse typer af rystebord arbejder ved temperaturer fra 0 ºC til 40 ºC og fugtighedsforhold fra 20 % til 80 % ikke-kondenserende, så de kan bruges i væksthuse, varme rum, miljøkamre og køleskabe. De typiske åbne bordmodeller fås i flere størrelser med en række platforme, ja selv stabelbare platforme, som kan fordoble kapaciteten.
De åbne bordmodeller er typisk den billigste valgmulighed. Der er ingen omkostninger forbundet med kompressorer eller opvarmningsmekanismer, men prøverne skal kunne tåle omgivelsernes temperatur. Alternativt kan nogle producenters rysteborde placeres i miljøkamre, men kontrollér altid hos producenten, om det er tilladt (i modsat fald kan man miste sin garanti). De fleste producenter kræver et specielt forstærket hyldekit på grund af vægten og rotationen, hvis man vælger denne løsning. Nogle producenters rysteborde kan placeres i CO2-kammer. Åbne rysteborde til brug i CO2-inkubatorer skal præpareres for at beskytte elektriske og mekaniske komponenter mod høj fugtighed og CO2, som udgør et meget korrosivt miljø. I denne type miljø kan de elektriske komponenter reagere på høj luftfugtighed og CO2 ved at danne carbolsyre, som kan modvirke, at rystebordet fungerer korrekt. Rysteborde placeret i CO2-kammer kan være et fleksibelt alternativ, men man skal kontrollere, om det accepteres af producenten, og om der kræves særligt forstærkede hylder.

Forskellige modeller til forskellige behov.

Inkubations/kølede rysteborde og inkuabtorer er mere alsidige end de åbne. De tilbyder mange forskellige temperaturmuligheder herunder omgivelser, inkubation og køling. Måske man i fremtiden måske udføre proteinstudier, hvor køle temperaturer på påkrævet, så det også bliver en langsigtet løsning.
Mange vælger et inkubations/kølet rystebord, fordi det kan vokse med deres behov. Med disse alsidige borde kan man dyrke bakterier og gær ved 37 °C eller holde temperaturer på fx 4 ºC eller 15 ºC under omgivelserne, som er ideelt til proteinekspressionsundersøgelser, plasmidoprensning og insektcellekultur. Disse rysteborde fås i forskellige størrelser som bord- og gulvmodeller, og omfatter platformstørrelser fra 11″ x 13″ til en lille mængde prøver op til 18″ x 30″ til en stor mængde prøver. Platforme til inkubations/kølede rysteborde som Thermo Scientific MaxQ 6000 kan stables for at fordoble rystekapacitet og gøre dem mere effektive end rysteborde til en enkelt platform. De fleste platforme i inkubations/kølede rysteborde kan ikke stables, fordi de er begrænset af størrelsen på kammeMaxQ 4000ret.
Inden for gulvmodellerne er der er konsoltype-modeller, der ligner store frysere, der kan ryste store Erlenmeyer-kolber på 4 liter og opad. Disse enheder kan ikke stables og optager derfor en betydelig mængde gulvplads. Bruger du mindre beholdere som fx 2 liter Erlenmeyer-kolber, eller hvis gulvpladsen er begrænset, tilbyder de fleste producenter stabelbare rysteborde, der kan fordoble eller tredoble kapaciteten med samme platform som én enhed.

Analogt eller digitalt rystebord?

Der er en del forskelle mellem analoge og digitale cirkulære rysteborde. Hvis dit laboratorium er analogt, og du agter at holde det på den måde, er det analoge rystebord en økonomisk attraktiv løsning. Det typiske analoge rystebord kan spare dig for 20 % i pris i forhold til et digitalt rystebord. Vær opmærksom på, at nogle analoge rysteborde har forskellige typer drev. Sørg for, at de analoge rysteborde, du vælger, indeholder en langtidsholdbar drivmekanisme som fx tredobbelt excentrisk drev til at håndtere tunge arbejdsbyrder og er beregnet til 24-timers drift, specielt hvis de skal fungere laboratoriets arbejdsheste.
Derudover skal man sørge for, at hastighedsområdet er tilstrækkelig til dine behov. Analoge rysteborde har ofte et mere begrænset hastighedsområde end digitale rysteborde. De kan måske ikke gå så lavt ned eller højt op, som du har brug for. Hastighedsindstillinger på analoge rysteborde er justérbare med brugervenlige drejegreb. På nogle rysteborde bliver den analoge hastighed registreret af en traditionel omdrejningstæller, som overvåger og viser hastigheden i o/min (omdrejninger per minut) for at garantere præcisionen. De fleste analoge og digitale rysteborde har et LED-display til temperatur. Temperaturkontrol bliver typisk overvåget af en PID (Proportional Integral Derivative) temperaturkontrol til opretholdelse af en temperaturnøjagtighed på +/- 0,1 °C over hele temperaturområdet. Vær forsigtig med PI (Proportional Integral) temperaturregulatorer, der ikke er så nøjagtige som PID temperaturkontrol på tværs af hele temperaturområdet.
En anden faktor, man skal overveje i forbindelse med analogt eller digitalt rystebord, er, hvordan tiden bliver indstillet. Ved analoge rysteborde kan tiden typisk indstilles til løbende drift eller for et begrænset antal timer eller minutter. Digitale rysteborde har timere, som kan tælle op eller ned og dermed bane vej for tidsstudier.
Analoge rysteborde kræver typisk årlig vedligeholdelse sammenlignet med vedligeholdelsesfrie digitale modeller. Dette kan skyldes det analoge driftssystem, som kan indeholde en kulmotor, hvilket øger vedligeholdelses udgifterne.
Endelig kan digitale rysteborde tilbyde flere funktioner og fordele i forhold til analoge rysteborde. Det kan spænde fra over/under hastighed og temperaturalarmer, ubalancerede belastningssensorer, sætpunktfastholdelse, blød start-funktion, hastighedskalibrering til kendt værdi og RS232-interface, der tillader temperatur, hastighed eller tid at blive overført til computer.
Konklusion
Der er en bred vifte af rystebord/inkubatorer muligheder, som kan opfylde et utal af krav til anvendelse. Vælg den rette til dit arbejde er vigtigt – besvarer første behov spørgsmålene og undersøg derefter valgmulighederne, så er du godt fra start inden indkøb af det nye udstyr.

Se mere om rysteborder her

Se mere om rysteinkubatorer her

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at spørge os – ring på 4362 4647 eller sende en mail info@axeb.dk