30 minutters fysisk aktivitet kan både forebygge og behandle livsstilsrelaterede sygdomme. Nu skal et tværfagligt forskersamarbejde få os til for alvor at gøre motion til en del af hverdagens rutiner.

”Vi ved, at regelmæssig motion reducerer kropsvægten, og fedtmassen i kroppen. Det øger samtidig insulinfølsomheden markant. Motion er altså et stærkt værktøj i kampen mod livsstilsrelaterede sygdomme”, fortæller professor Bente Stallknecht, Københavns Universitet.Bente Stallknecht

Bente Stallknecht og hendes kolleger fra Biomedicinsk Institut på Københavns Universitet har gennem deres forskning påvist, at ganske lidt træning i hverdagen kan gøre underværker.

Problemet er ofte, at motion rimer dårligt på en presset hverdag. ”Vi ved fra vores forsøg, at motion både kan forebygge og behandle, men ét er, at det fungerer i vores laboratorium, noget andet er at få det til at fungere i samfundet som helhed. Det er en meget stor opgave at implementere motionen i folks liv.” fortsætter hun.

Rigtig mange af os får ikke lige lagt hverdagen om, selvom der er mange gode grunde til at gøre det. Blot en time om dagen kan være meget svær at finde i kalenderen. Heldigvis kommer forskningen os til undsætning: ”Vi har fundet ud af, at blot en halv times motion om dagen har næsten samme effekt på livsstilsrelaterede sygdomme, som en hel times motion. Det er nemmere at overskue, for eksempel som transportmotion.”

Vi kan altså finde tid til motion, når vi alligevel cykler på arbejde, eller til bageren efter morgenbrød.

Tværfaglig forskning

I Danmark har vi indrettet os, så forudsætningerne for ganske korte motionsintervaller er tæt på ideelle: ”Vi har jo cykelstier overalt i vores byer. Og masser af legepladser, både for børn og voksne i byrummet. Der er masser af muligheder for at gøre motion til en integreret del af hverdagen,” pointerer Stallknecht.

Resultaterne skal nu for alvor gøres til en del af danskernes liv. Og derfor har hendes team etableret et forskersamarbejde på tværs af fakulteterne, med både naturvidenskabelige og humanistiske forskere.

”Det er meget interessant, men byder også på udfordringer. Vi har forskellige kulturer. Man finder ud af, at vi taler forskellige videnskabelige sprog, så der skal først etableres en fælles platform. Til gengæld er det en givtig proces, og man bliver pludselig meget skarpere på egne styrker,” fortæller Bente Stallknecht.

På laboratoriet og i felten

Mens Bente Stallknechts team indsamler deres data i laboratoriet, indrettet som en hospitalsstue på Panum Instituttet, er humanisterne fra Saxo-Instituttet i felten for at samle viden. Det sker gennem interviews og observationer af danskerne, mens de sidder på jernhesten.

”Det er en meget interessant vinkel at få på vores forskning. Vi kan for eksempel se, at danskerne ikke bare cykler. De cykler faktisk meget forskelligt.”

Fra pligt til rutine

Al erfaring peger på, at det ikke er nok at lægerne løfter pegefingeren, og ordinerer masser af motion til danskerne. Det handler om, at motion i mindre grad skal være en sur beslutning for den enkelte, og i højere grad en naturlig del af vores liv og rutiner. Som for eksempel at cykle til arbejde, eller at lege sig til motion i det offentlige rum.

”Vi er ved at undersøge, om transportmotion er lige så sundt som almindelig motion. Kunsten er at få motion implementeret i danskernes hverdag. Med den nyeste forskning, og vores tværfaglige samarbejde har vi rigtig gode forudsætninger for at lykkes med det,” slutter Bente Stallknecht fra Biomedicinsk Institut.

Hvis du har lyst til at vide mere så se nedenstående videoer:

En film om tværvidenskabelig fedmeforskning:

Et filmklip om ’A healthy society’:

og  ‘Den internationale metropol’ på TV2 Lorry som du kan se her: TV2 Lorry.