Axeb centrifuge på Europas højest beliggende laboratorium

I begyndelsen af september 1999 udførte en dansk forskergruppe højdefysiologiske studier i Capanna Regina Margherita hytten, beliggende på Monte Rosa i 4559 meters højde på grænsen mellem Italien og Schweiz. Hytten ejes af en italiensk  alpine klub, og hele 2. etage udlejes udelukkende til højdeforskningsprojekter.

Studiet i 1999, var under ledelse af Niels V. Olsen og Inge-Lis Kanstrup, der siden 1989 havde gennemført adskillige studier omhandlende indvirkningen af akut iltmangel (hypoxi) på forskellige organfunktioner hos raske mennesker. Forsøgende blev udført såvel på Monte Blanc, i laboratorium på Herlev hospital, og 1999 var det så 3. gang i træk for højdeforskningsprojektet på Monte Rosa.

Alt udstyr skulle medbringes af forskergruppen, men da hytten lå meget utilgængelig, skulle det flyves op med helikopter. Centrifugen var et vigtigt led i forsøget til blod- og urinprøver, og gruppen lånte den af Axeb (dengang var vi Kendro Laboratory Products). Heraeus centrifugen blev fløjet op hængende i bagagenettet under helikopteren, og klarede hele forsøget i de smukke omgivelser på Europas højest beliggende laboratorium uden at få højdesyge.

Axeb centrifuge
Vores flyer fra 1999

Forskning på Monte Rosa laboratoriet var givet en udfordrende mission, og selvom vi her på kontoret står på ski med stor glæde, så vil Monte Rosa nok give en smule kilder i maven.

Capanna Regina Margherita observatorium

Udover at være en vejrstation, er Capanna Margherita et af de få laboratorier i verden der er placeret over 4000 meter. Her udføres miljømæssige og videnskabelige forsøg, og er et center der bruges til forskning vedr. organfunktioner i højder, heriblandt, vejrtrækning, vaskulær, metaboliske og nyre mekanismer samt akklimatisering af højdesygdomme, og grænser for træning og øvelse i den tynde luft. Forholdsvis nye studier af forskningen har interessante udviklingsperspektiver, som omfatter videnskab, klima og miljømæssige undersøgelser.

Se også de spændende You Tubes fra Capanna Regina Margherita, Monte Rosa – helt fantastisk udsigt og omgivelser.