På Herlev Hospital forskes der målrettet i immunterapeutisk kræftbehandling - også kaldet kræftvacciner. For ti år siden, ville ingen stille spørgsmålet, om vacciner til kræft var en mulighed.

De banebrydende forsøgsbehandlinger forberedes blandt andet med udstyr, leveret af Axeb Lab Solutions.

En af de største problemer med kræft er, at de syge celler ikke bekæmpes af kroppens eget immunforsvar. Men hvad nu hvis man alligevel kan få immunforsvaret til at gå til angreb på de syge celler? Det er grundtanken i immunterapeutisk kræftbehandling. I Danmark udføres den stadig kun på forsøgsbasis, men resultaterne er lovende.

På Hæmatologisk afdeling / Center for Cancer Immunterapi på Herlev Hospital arbejder ledende bioanalytiker Eva Gaarsdal og hendes kolleger med flere forskellige immunterapeutiske strategier. En af dem tager udgangspunkt i de såkaldte T-celler – kroppens “politibetjente”. Det er T-cellerne, der aktivt dræber fremmede celler, fx vira og kræftceller.

De træffer deres beslutning om at angribe eller ej ved at kontrollere proteinerne på de andre cellers overflade. Raske celler får lov at passere, fordi deres ydre proteiner er i orden. Forkerte proteiner på overfladen vidner derimod om, at den pågældende celle har et skadeligt indhold og derfor skal ødelægges. Men selvom kræftceller faktisk har anderledes proteiner på deres overflade, er det ikke altid, T-cellerne reagerer på dem. Et andet problem er, at vi ikke har så mange T-celler i kroppen.

Det interessante er, at der ofte forekommer større koncentrationer af T-celler i kræftvæv – for eksempel bryst- og modermærkekræft. Derfor er det blandt andet patienter med disse kræftformer, der behandles med immunterapi på Herlev Hospital.

T-cellerne gøres mere aggressive

Én metode er at isolere et lille antal af patienternes T-celler, opformere dem i stort antal og derefter give dem tilbage til patienten. Det foregår blandt andet ved hjælp af inkubatorer, centrifuger og LAF-bænke fra Axeb Lab Solutions.

En anden metode er at aktivere T-cellerne, så de øger deres indsats mod kræftcellerne. Det gøres ved hjælp af dendritceller, der også under normale omstændigheder fungerer som budbringere for T-cellerne. Dendritceller findes især i underhuden og de indre organer, hvor de venter på kontakt med fremmede celler. Når det sker giver de T-cellerne besked om at tage affære.

En tredie metode går på at indsprøjte et stort antal af de peptider, der indgår i kræftcellernes særlige overfladeproteiner. Det kan også få T-cellerne til at øge deres aktivitet.

– Vi planlægger at afprøve en kombinationsbehandling, hvor vaccination med dendritceller og/ eller peptider følges op med T-celle terapi. Det svarer nærmest til, at vi udvider politistyrken med en milliard betjente og tænder for sirenerne, forklarer Eva Gaarsdal.

Hvad er potentialet?

I USA foreligger der allerede eksempler på fuldstændig helbredelse ved hjælp af immunterapeutisk kræftbehandling. Så langt er de danske forsøgsbehandlinger dog ikke kommet endnu. Her består de bedste resultater af en bedring i patienternes sygdomstilstand, men både forskningen og behandlingsmetoderne bevæger sig hele tiden fremad.

Hæmatologisk Afdeling på Herlev Hospital bruger disse produkter fra Axeb:

– Vi ved i dag, at der er en forbindelse mellem immunforsvaret og evnen til at bekæmpe kræft. Men sammenhængen er kompleks, og vi kan kun afdække den lidt ad gangen. Brik for brik tegner der sig et billede, som meget vel kan føre til effektive kræftvacciner, siger Eva Gaarsdal.

Godt udstyr er lig med gode resultater

Da det særlige AiC-klassificerede laboratorium blev etableret på Herlev Hospital for cirka tre år siden, gik apparaturudvalget efter udstyr med stor kapacitet og god driftsøkonomi. Fx blev der valgt en Heraeus Multifuge X3R med en maksimal centrifugeringskapacitet på helt op til 4 x 750 ml.

– Opformering og centrifugering af de forskellige celletyper er en enorm stor arbejdsopgave. For at kunne give T-cellerne de rette livsbetingelser ender vi typisk med en opløsning på 25 – 30 liter – til én behandling. Den kan vi naturligvis ikke give direkte til patienten, så den skal centrifugeres ned til 250 ml. Det betyder, at vi faktisk centrifugerer 30-40 gange, og derfor har vi brug for så stor en kapacitet som muligt. Det gør os også ekstra følsomme over for maskinfejl og nedbrud, siger Eva Gaarsdal.

Service nu – ikke om ni dage

En anden faktor, som Eva Gaarsdal lægger stor vægt på, er hurtig og kompetent service. Fx når der skal skaffes ekstraudstyr. Her forventer hun af sine leverandører, at de er klar til at gøre en indsats for at hjælpe – også selvom der ikke er tale om nogen stor ordre.

– Når man arbejder med forsøgsbehandlinger, kan der let opstå behov for at gøre tingene på nye måder og med nyt udstyr. Hvis vi fx står og mangler en rotor, der kan noget helt specielt, så nytter det ikke noget, at leverandøren svarer “jaja, ring når I har et produktnummer”. Vi vil handle med virksomheder, der har den nødvendige kompetence og vilje til at hjælpe os i en fart – og det har Axeb, siger Eva Gaarsdal.